5.4.2015

Hiekkaisia juttuja

No niin, nyt meillä on sitte ollut jonkin aikaa tossa uudessa huussissa kokeilussa Tigerino Crystals -hiekkaa, jota jatkoin hieman kaupasta ostamallani vastaavalla tuotteella kun tuo Tigerinon testipakkaus olikin niin pieni, että ei riittänyt edes vessan lattiaa peittämään kokonaan. Vastaavan tuotteen nimeä en muista, pussi on jo kierrätetty ja kuittikin on jossain tiukassa piilossa noin sadan muun kuitin joukossa, mutta samanlaista silikaattista raetta kuitenkin.
Se miksi lähdin kokeilemaan jotain uutta Öko Plussan tilalle johtuu ihan siitä, että Öko pölyää niin paljon, että Pena on ihan pölyn peitossa aina kun tulee vessasta ja välillä me molemmat aivastellaan Penan kuopsutellessa tuolla vessassa - se pöly siis tunkee katetusta vessasta myös meikäläisen nenään kutittelemaan välillä, pölyä on todella paljon.
Öko on todella hyvä tuote muuten, mutta pölystä en pidä. Öko paakkuuntuu tosi hyvin, sitoo nesteet erinomaisesti ja peittää hajuakin todella hyvin jos kissa vaan vaivautuu peittelemään haisevimmat tuotoksensa. Öko on myös hyvin ekologista sillä se tehdään kasvikuidusta, joka maatuu hyvin.
Nuo uudet testaamani silikaattiset rakeet on ihan erilaisia kuin Öko, ne ei paakkuunnu eikä pölyä, tai siis kyllä niistä vähän pölyä nousi siinä vaiheessa kun niitä kaadoin pussista tuonne vessaan, mutta tuossa silikaatissa käynyt kissa ei tule ulos vessasta pölyisenä enkä ole kertaakaan vielä itsekään joutunut aivastelemaan Penan tuolla häärätessä, myös vessan ympäriltä puuttuu tasainen kellertävä pölykerros mikä on aina läsnä Öko-vessan ympärillä.
Silikaattiset rakeet ei tosiaan paakkuunnu, mutta ne imee nesteet itseensä ja hajutkin häviää hyvin jos kissa vaan taas vaivautuu peittelemään haisevat juttunsa - Penalla on tämän kanssa välillä vähän laiskuutta ilmassa. :) Pikkuhiljaa tuo silikaattirae muuttuu keltaisemmaksi ja keltaisemmaksi ja jonain päivänä jos sitä tarpeeksi kauan tuolla lootassa pitää taitaa koko tavara olla ihan keltaista - yök, tästä en todellakaan pidä. Tiedän, että noista rakeista ei irtoa pissiä kissan tassuihin kun se on kerran sinne rakeeseen imeytynyt, mutta silti tuntuu jotenkin todella ällöltä, että väkisinkin sitä keltaista tuolla on ja jos olen oikein ymmärtänyt niin tarkoitus olisikin, että pissiä ei kamalasti tarvitsisi tuolta pois kaivella vaan ainoastaan kakkakikkareet pitää noukkia pois ja sitten kun rakeet ei enää ime pitäisi vaihtaa koko satsi kerralla. Kehuvat myös, että silikaattinen hiekka on antibakteerista, mikä meikäläisen bakteerikammoiseen korvaan kuulostaa tosi hyvältä. :)
Molemmissa näissä silikaattisten pusseissa myös luvataan, että tavara on ekologista ja maatuu hyvin, joten ilmeisesti sekin puoli on kunnossa.
Mitä Pena sitten tykkää uudesta ja vanhasta hiekasta? No, ensimmäiset kaksi päivää Pena kävi vain ja ainoastaan uudessa huussissa, mutta sitten alkoi käyttää vanhaa Öko-vessaa pissapaikkana ja uutta kakkapaikkana. Silikaattirakeissa Pena käy myös huvikseen kävelemässä, en tiedä, että miksi, mutta ilmeisesti se sitten tuntuu hauskalta tassuissa tai Pena jotenkin nauttii siitä metelistä mikä noiden rakeiden päällä tallustelusta aiheutuu. Penalla ei ilmeisesti kauheasti väliä ole mitä vessan kuivikkeena on, kunhan jotain löytyy, itse en vielä ole päättänyt mille linjalle lähdetään, mutta jotenkin tuo pölyttömyys on todella loistava juttu.

Tässä vielä molempien plussat ja miinukset:

Öko Plus:
+ Hiljainen
+ Paakkuuntuu loistavasti
+ Sitoo hajut
+ Ekologinen
- Järkyttävä määrä pölyä joka paikassa
- Kulkeutuu kissan tassuissa ihan kaikkialle

Silikaattiset rakeet (Tigerino ja se toinen, jonka nimeä en muista sekaisin):
+ Ei pölyä
+ Antibakteerinen (Onko se sitä oikeasti, en tiedä, mutta niin luvataan)
+ Ei kulkeudu kissan tassuissa vessan edusmattoa pidemmälle
+ Sitoo hajut supernopeasti jos kissa vaan muistaa peittää jätöksensä
+ Ekologinen (niin ainakin pussin kyljessä luvataan, jostain lukenut muutakin)
- Äänekäs
- Hintava

'Ihan sama mitä sä sinne huussiin laitat - mä nyt
ottaisin ton kärpäsen tuolta ikkunasta jos sopii!'


Onko teillä kokemuksia/tietoa näistä silikaattisista hiekoista enemmän? Onko teillä toiminut hyvin?

Hauskaa pääsiäisaikaa kaikille toivottelee ihminen ja Pena sanoo mau.12 kommenttia:

 1. Meillä ei käytetä tommosia hiekkoja, meillä käytetään mikrohiekkaa extreme classikkia. Se pöllyää vähän, muttei mun mielestä ihan kauheesti. Tai kyllä sillon e pöllyää hirveesti kun kaataa pussista laatikkoon, mutta muuten kissa ei haise hiekkalaatikolle ja hiekkakin pitää hajuja hyvin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin tutkia myös tuollaista mikrohiekkaa vähän tarkemmin, en oo koskaan moista tainnu edes nähdä. :)

   Poista
 2. Meillä käytettiin ennen tuota silikaattihiekkaa, mutta sitten meidän emännällä meni siihen hermo, kun kuulemma ne murut sattu jalkapohjaan hirveästi kun niitä ei muka nähnyt kävellessä?! Olis ottanu silmän käteensä...
  Nyt meillä käytetään puupellettejä ja CC:n bentoniittihiekkaa, noi teki meille itse pellettivessankin ja ollaan kyl tykätty!
  - Kissakolmion karvakakarat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ihminen taas on ihan onnessaan kun mun mukana ei toi sillikattihommeli kulje tota huussin edessä olevaa mattoa pidemmälle, mä tykkään ite tosta Ökosta enemmän siinä mielessä, että se leviää oikein hyvin mun mukana koko asuntoon ja on hauska katella kun ihminen astelee hassusti. :D Mut se siin on kyl huonoo kun se aivastuttaa niin kauheesti välillä...
   Mä oonkin ihmiselle sanonu, että voitais kokeilla sitä pellettijuttuakin kun aika moni siitä puhuu ja sanoo, että toimii, mutta ihminen on vielä ainakin ollu sitä mieltä, että ei jaksais alkaa taas uusimaan vessaa...
   -Pena

   Poista
 3. Meillä Ökö ei kyllä tolla lailla pölise, tohon ominaisuteen taitaa sitten vaikuttaa kissojen tavat siellä veskissä. Eli meillä kaveri on tosi laiskoja ;)

  Silikaateista mulla ei ikävä kyllä ole kokemusta, aikaisemmin käytettiin paakkuuntuvaa hiekkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä se sitten on kiinni siitä miten se kissa siellä huussissa touhuilee toi pölyn määrä... Penalla on kyllä välillä ihan sekopäinen kaivaminen päällä tuolla Öko-lootassa ja kun vaihtaa uudet Ökot purkkiin, menee pari päivää niin pohjalla on jo kerros ihan pelkkää purua, joka sitten nousee pölynä ilmaan kun Pena saa kunnon kaivamisvaihteen päälle. Täällä uudessa asumuksessa Pena on kyllä harrastanu paljon vähemmän tota kaivamista, mutta kyllä tuolta edelleen kauhee pöly nousee sitten kun Pena vaan vaivautuu tuotoksiaan peittelemään - nykyään välillä vähän laiskana sen suhteen... On toi aika huvittava näky ku kissa tulee vessasta ulos ja koko pää ja vähän selkää on keltasen puulta ja ummehtuneelta haisevan pölyn peitossa. :D

   Poista
 4. Ei meillä noin hianoja hiekkoja ole. On vaan paakkuuntuvaa. Ja sitten se ulkovessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oishan täälläkin tota ulkovessaa, mut ensin pitäs saada poika viihtymään ulkona pidempään ku pari minuuttia. :) Niin ja täällä ulkovessaan ei tietty pääse kuin valjaissa niin ei voi ihan milloin vaan lähtee pihalle kuopsuttelemaan.
   Meillä valikoitu Öko käyttöön alkuun kun niin moni sitä kehui ja vastaavaa tavaraa oli käytössä myös Penan pentukodissa niin ei ollu sitte niin suuri muutos. Varmaan jos pentukodissa ois ollu joku tavallinen paakkuuntuva käytössä ni ois meilläkin.

   Poista
 5. Kiva kuulla kokemuksia kristallihiekoista! Mie oon aina katsellut niitä epäillen juuri tuon paakkuntumattomuuden ja siivoustiheyden vuoksi. Oletko vielä joutunut vaihtamaan hiekkoja ja jos olet, kauan hiekka kesti ennen vaihtoa? :) Meillä on aina käytetty vain paakkuuntuvaa hiekkaa, mikrohiekasta tykkään eniten. Käytössä Tigerinon ja Compact caren hajustamattomat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei oo joutunu vaihtamaan, mutta alkaa toi aika ällöttävältä jo näyttämään vaikka ei siellä vielä ihan kauheen keltasta oo. Kohta se on ollu kaks viikkoo käytössä ja pussin kyljessä luvattiin muistaakseni, että kestää kuukauden käytössä ihan hyvin ja voi olla, että kestääkin tai ainakin vielä näyttää siltä, että vois kestää jos vaan kestän katella tota lisääntyvää keltasuutta. :) Ihan parasta tossa on se, että Pena ei oo pölynen ku tulee tuolta vessasta pois eikä myöskään aivastele siellä kun saa niitä sekopäisiä kaiveluhepuleitaan. En tiiä, pitää varmaan seuraavaks kokeilla joku mikrohiekka ja katsoo miten sellanen pölyää ja sitte on tietty vielä pelletit mitä vois kokeilla, mut luulen, että niille käy niinku Ökollekin, että alkaa äkkiä pölytä niin, että ei kukaan jaksa ja kestä.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus, kiitos! Enpäs ole kokeillut silikaattihiekkaa. Mulla on toisessa kissanvessassa Ököä, matkavessassa ja kodin toisessa kissanvessassa Ever Cleaniä eli paakkuuntuvaa. EC on suositumpaa kissojen keskuudessa, Ökö käy, jos ei muuta ole saatavilla. Vois ehkä kesällä kokeilla tuota silikaattia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään löysin tuolta silikaattivessan yhestä nurkasta sellasen epämääräsen vähän jotain meduusaa muistuttavan limaisen oloisen lötjäkkeen... Taitaa vaihtua siihenkin Öko siksi aikaa, että saan hommattua jotain mikrohiekkaa kokeiluun... Tavallaan toi silikaatti on kyllä ihanaa tavaraa kun siitä ei sitä pölyä tuu ja ripulin hajutki hävis melkein heti, mutta jotenkin vaan kauheen vastenmielinen ajatus, että sitä pissiä on noissa kiteissä tuolla väkisinkin kun Pena siellä käy ja sitte toi ihme meduusa tänään oli kyl ihan super yäk.

   Poista

Tähän saapi kertoa mitä on mieltä meidän höpinöistä! :)